Door de uitbraak van de corona pandemie is er vanuit de overheid en het RIVM veel aandacht gekomen voor het dragen van een mondkapje. Hoewel het in veel situaties niet verplicht is, wordt het wel aangeraden. Dit heeft met name te maken met het feit dat het dragen van een mondmasker het besmettingsrisico aanzienlijk kan verlagen. Hiervoor is het echter wel van belang dat het kapje op de juiste manier wordt gedragen. Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over.
Stappenplan voor het opdoen, dragen en verwijderen van een mondkapje
Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn goede en foute manieren om een kapje op te zetten en af te doen. Een grote fout die door veel mensen wordt gemaakt en enorm veel invloed heeft op de effectiviteit van het mondkapje, is het niet bedekken van de neus. Bacteriën kan je zowel via je neus als je mond inademen en het is dan ook belangrijk dat het kapje beide volledig bedekt.
Voor de rest is het ook verstandig om voor het op- en afdoen van het mondkapje je handen te desinfecteren. Dit om te voorkomen dat je bacteriën die al op je handen zitten overdraagt op het kapje. Daarnaast dien je je aanrakingen met je gezicht zoveel mogelijk te voorkomen en het mondmasker alleen aan de touwtjes vast te houden.
Wanneer je op de plaats van bestemming bent gekomen en het mondkapje af wilt doen, dien je dit ook te doen door de touwtjes vast te pakken. Heb je een niet-herbruikbaar kapje? Gooi deze dan direct in de prullenbak en gebruik de volgende keer een nieuwe. Voor herbruikbare mondkapjes geldt dat je ze kunt wassen met een minimale watertemperatuur van 60 graden. Dit is belangrijk, omdat bacteriën anders niet goed gedood worden. Bewaar het kapje in een afgesloten zakje wanneer deze buiten gebruik is.
Medisch of niet-medisch mondkapje gebruiken?
Nu je weet welke stappen je dient te zetten om je kapje op een correcte wijze te gebruiken, is het ook nog belangrijk om wat dieper in te gaan op de verschillen tussen een medisch en een niet-medisch mondmasker. Dit is namelijk niet altijd duidelijk.
Een medisch mondkapje wordt voornamelijk gebruikt door medewerkers in zorginstellingen. Val jij niet in die categorie? Koop dan ook geen medisch kapje. Er is sinds de uitbraak van corona namelijk een schrijnend tekort en voor alledaagse situaties biedt een niet-medisch kapje over het algemeen voldoende bescherming. Dit is in alledaagse situaties dan ook de beste optie voor mondkapjes kopen.
Het grote verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes is het feit dat de eerste variant voldoet aan bepaalde eisen van de Europese Unie. Deze eisen richten zich specifiek op persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. De belangrijkste eigenschap van een kapje dat hieraan voldoet, is het feit dat het tweezijdig werkt: het beschermt ook de drager in plaats van alleen mensen in de omgeving van de drager. Wanneer een product aan deze richtlijnen voldoet, krijgt het beschermingsklasse FFP1, FFP2 of FFP3. Dat is dan ook direct waaraan je medische kapjes kunt herkennen.